Homepage > Tips & Tricks > Een peperkoekenhuisje maken met Cake Couture
print

Een peperkoekenhuisje maken met Cake Couture

Een heel huis om van te snoepen

Iedereen kent het sprookje van Hans en Grietje, die niet konden weerstaan aan het peperkoekenhuisje van de boze heks. Wie kan het hen kwalijk nemen? Een peperkoekenhuisje ziet er immers niet alleen suikerzoet uit, het smaakt ook zo. Bovendien is het een echte kerstklassieker die je samen met de kinderen kan maken. Onze bakfanate Andrea Isabelle Streitwieser van Cake Couture laat zien hoe je met Toppits® bakpapier een prachtig versierd peperkoekenhuisje maakt.

05. december 2018, 15:42 Uhr

Wat je nodig hebt voor het peperkoekenhuisje:

 • Toppits® bakpapier
 • 1,2 kg bloem
 • 30 g cacaopoeder
 • 1 ½ pakje koekkruiden
 • 1 snufje zout
 • 1 ½ pakje bakpoeder
 • 600 g honing
 • 300 g kristalsuiker
 • 225 g bio boter
 • 3 bio eieren
 • Garde
 • Grote kom
 • Stevig papier
 • Een schaar

Zo doe je het:

Knibbel Knabbel Knuisje...

Doe de bloem, het cacaopoeder, de koekkruiden, het zout en het bakpoeder in een kom en meng met een garde.

Verwarm vervolgens de honing samen met de suiker en de boter tot de suiker volledig opgelost is. Laat het honingmengsel wat afkoelen. Breek intussen de eieren en klop los.

Doe de eieren en het honingmengsel bij het bloemmengsel en meng/kneed tot een deeg. Laat het nog wat plakkerige deeg één uur rusten op een koele plaats om het vochtgehalte te verlagen.

Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht: 155°C) en maak de afzonderlijke delen van het peperkoekenhuisje. Je kan daarvoor onze sjabloon downloaden.

Druk deze af op stevig papier, snij de vorm uit en hou deze bij de hand. We gaan er zo meteen mee verder.

Als het deeg na het rusten nog te plakkerig is, kun je bloem toevoegen tot het fluweelzacht aanvoelt. Bestrooi het werkblad met bloem.

Rol het deeg uit tot een dikte van 1 cm, leg er de verschillende delen van het peperkoekenhuisje op en snij uit met een keukenmes.

Zet de 'bouwstenen' 10 minuten in de oven. Intussen kun je beginnen met de onweerstaanbare versiering.

 

Wat je nodig hebt voor de versiering:

 

Suikerzoet ontwerp

Omdat de peperkoek eerst nog wat moet afkoelen, kun je eerst kleine spuitzakjes maken om de fijne suikerdecoratie aan te brengen op het huis.

Knip daarvoor verschillende driehoeken uit Toppits® bakpapier. Om het hele peperkoekenhuis te versieren, zul je zeker meer dan één zakje nodig hebben.

Draai de driehoeken tot stevige spuitzakjes. Zorg ervoor dat er aan het uiteinde geen gaatje meer te zien is en steek voor meer stabiliteit twee zakjes in elkaar.

Buig het bakpapier aan de opening wat om, zodat de spuitzakjes hun vorm behouden. Knip de punt van elk zakje vervolgens heel fijn en schuin af met een schaar.

Het decoratieve glazuur is snel klaar. Roer gewoon alle ingrediënten door elkaar, totdat er een relatief stevig mengsel ontstaat. Meng de ene helft met water, tot het glazuur dikvloeibaar is.

Bedek de andere helft met Toppits® vershoudfolie en zet in de koelkast. Je kan het de volgende dag gebruiken om het peperkoekenhuis aan elkaar te kleven.

Doe het suikermengsel in de spuitzakjes, druk het wat naar beneden en spuit decoratieve fijne lijntjes op het dak en de muren van het huis. Hier kun je je creativiteit de vrije loop laten.

Heb je niet zo'n vaste hand? Teken het patroon dan eerst met een potlood en meetlat op de peperkoek.

Laat het glazuur na het versieren minstens 6 uur drogen. Kleef de zijkanten van het huis vervolgens vast aan de voor- en achterkant. Gebruik daarvoor het vaste suikermengsel uit de koelkast en een spuitzakje met een iets groter gat.

Wil je er absoluut zeker van zijn dat het peperkoekenhuisje niet instort? Laat het dan een nachtje drogen alvorens je het verder afwerkt.

De volgende dag is het tijd voor de laatste stap. Nu kun je ook het dak vastkleven met het suikermengsel. Maak je geen zorgen: het mengsel is zeker 3 dagen houdbaar. Je peperkoekenhuisje is nu klaar om te bewonderen en uiteindelijk op te eten.

Dit kan interessant zijn

Bakpapier voor een natuurlijke look

Zo is gebak met de Toppits® diepvrieszakjes snel ontdooid.

Hoe je heel gemakkelijk zelf granola maakt.