Homepage > Tips & Tricks > Gistdeeg invriezen, maar wel op de juiste manier
print

Gistdeeg invriezen, maar wel op de juiste manier

Zelfgebakken broodjes en vers brood zonder lange rijstijd – dankzij de vriezer

Als je houdt van zelfgebakken, warme broodjes bij het ontbijt, dan hoef je niet op een onmenselijk uur op te staan om het deeg te kneden en te wachten tot het gerezen is. Gebruik gewoon ingevroren gistdeeg uit de vriezer. Gistdeeg invriezen is met onze Toppits® diepvrieszakjes heel eenvoudig. Het verse deeg blijft in het diepvrieszakje veilig bewaard en neemt in de vriezer weinig plaats in. En door het later in het gesloten zakje te ontdooien, zorg je voor een soepel deeg.

03. april 2019, 16:31 Uhr

Gistdeeg stap voor stap invriezen

1. Gistdeeg maken en invriezen

Maak het deeg wanneer de gelegenheid zich voordoet en doe het zonder het te laten rijzen in een Toppits® diepvrieszakje. Deeg met 500 g bloem past perfect in een Toppits® diepvrieszakje met SafeLoc® sluiting van 3 l of in een Toppits® Zipper® zakje van 3 l. Sluit het zakje zonder de lucht eruit te persen.

2. Goedenavond – tijd om het deeg uit de vriezer te halen

Haal het bevroren deeg de avond vóór het bakken uit de vriezer en leg het op tafel of op het keukenwerkblad zonder het diepvrieszakje te openen. Laat het deeg op kamertemperatuur ontdooien. Reken daarvoor op zo'n 12 tot 15 uur. Het deeg zal vervolgens rijzen. Daarbij kan het zakje zich vullen met lucht. Hoe dan ook, het deeg is nu klaar om verder te worden verwerkt.

3. Goedemorgen – tijd om het deeg te bakken

Haal het deeg uit het diepvrieszakje, kneed het en breng het in de gewenste vorm, zoals een brood, kleine broodjes, een vlecht, krans, enz. Leg het deeg op een bakplaat bekleed met Toppits® bakpapier, dek af met een licht vochtige doek en laat 20 minuten rusten. Bij kleine broodjes is dat niet nodig – die kunnen meteen de oven in. Bak vervolgens in een voorverwarmde oven volgens het recept. De baktijd kan ca. 5 minuten langer uitvallen dan bij versgemaakt gistdeeg.

Tip bij het invriezen

Ingevroren gistdeeg blijft ca. 6 maanden goed. Wil je vermijden dat je het te lang in de vriezer laat zitten? Gebruik dan zeker onze Foodsaver App. Die zal je eraan herinneren om het deeg op tijd te ontdooien.

Suggesties

Dit kan interessant zijn

De energieboost om je de winter door te helpen

Geef het rabarberseizoen een verlengstuk en vries de stengels gewoon in