Homepage > Recepten > Deelbrood
print

Deelbrood

Perfect voor feestjes, een picknick of bij het avondeten

Luchtig briochebrood gevuld met pesto en gerookte zalm, wie kan daaraan weerstaan? En als er restjes zijn, dan vries je die gewoon in!

Ingrediënten

Voor 16 portie(s)
500  g Bloem
2  el Suiker
1  tl Zout
1  Pakje Droge gist
1   Ei (formaat L)
100  g Boter
200  ml Melk
6   Lente-uitjes
1  Bosje Dille
100  ml Olijfolie
2  el Citroensap
   Peper
200  g Gerookte zalm
Bereiding
1,5 h
Moeilijkheidsgraad

Suggesties

Bereiding

Stap 1

Doe 500 g bloem, 2 el suiker, 1 afgestreken tl zout en 1 pakje droge gist in een kom en meng goed. Voeg 1 ei toe.

Stap 2

Smelt 100 g boter in een kookpan op een laag vuur. Voeg 200 ml melk toe en laat lauw worden. Giet het boter-melkmengsel langzaam bij de bloem en kneed alles met de deeghaak van de mixer 2-3 minuten tot een glad deeg. Dek vervolgens af met een licht vochtige doek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.

Stap 3

Maak intussen 6 lente-uitjes schoon en snij in grote stukken. Was 1 bosje dille, schud droog en pluk grof. Doe de lente-uitjes en dille in een mengbeker, voeg 100 ml olijfolie en 2 el citroensap toe, en pureer fijn met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 4

Snij 200 g gerookte zalm in stukjes van ongeveer 2 cm. Bekleed de bakvorm volgens onze tip met Toppits® bakpapier.

Stap 5

Kneed het gerezen deeg goed door. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek (ca. 30 × 70 cm). Leg er de pesto van lente-uitjes en dille op en strijk glad.

Briochedeeg bestreken met pesto en belegd met zalm

Stap 6

Snij het deeg in de lengte doormidden. Snij beide helften van het deeg in 8 rechthoeken van gelijke grootte. Schik de gerookte zalm op het deeg. Rol elke rechthoek vanaf de korte kant op en zet de rolletjes rechtop naast elkaar in de bakvorm bekleed met Toppits® bakpapier. Laat ca. 30 minuten afgedekt rusten.

Stap 7

Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht: 160°C). Bak het deelbrood 40-45 minuten. Controleer met een satéstokje of het deelbrood klaar is. Er mag geen deeg meer aan het stokje blijven kleven. Laat na het bakken ca. 15 minuten afkoelen en haal vervolgens uit de vorm. Dien warm of koud op.

Tip

Heel lekker hierbij is een radijsjesdip. Maak daarvoor 200 g radijsjes schoon en snij fijn. Was 1 bosje bieslook, schud droog en knip met een schaar in fijne ringetjes. Doe 500 g verse kaas in een kom. Voeg een halve tl zout, 2 tl suiker, een beetje peper, de radijsringetjes, de bieslook en 3 el citroensap toe en roer goed.

Deelbrood op bakpapier met kruidendip in een kommetje
Deelbrood op bakpapier met kruidendip in een kommetje

Het beste voor elk restje:

Kleine restjes van het deelbrood kun je perfect 1-2 dagen op kamertemperatuur bewaren in een Toppits® bakpapier leggen en 25-30 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180°C (hetelucht: 160°C). Als je minder dan een half brood overhebt, is de baktijd uiteraard korter.

Gelijkaardige recepten

De perfecte koude zomersoep

2-in-1-recept: zelfgemaakte amandelmelk en energy balls

Vlug, in je krokante mandje! In deze kruidige parmezaanmandjes voelt onze kleurrijke salade zich meteen thuis.