Homepage > Recepten > Ketchup maken van overrijpe tomaten
print

Ketchup maken van overrijpe tomaten

Overrijpe tomaten kun je heel goed gebruiken voor heerlijke ketchup. Geen barbecue is 's zomers compleet zonder dit recept!

Zeg nu zelf: je zomeravond is toch pas echt perfect met een barbecue, goed gezelschap, heerlijk
gegrild eten én zelfgemaakte sauzen? Dit recept voor zelfgemaakte ketchup smaakt niet alleen
superlekker, maar is ook de perfecte manier om overrijpe tomaten toch te gebruiken. Bovendien
kun je zelf beslissen of je tomatenketchup mét of zonder suiker wilt maken. Afgedekt met Toppits®
Vershoudfolie (of een Toppits® Siliconen deksel) blijft je ketchup zeker vers tot de volgende keer
barbecueën.

Suggesties

Bereiding

Ingredieënten:

  • ca. 700 gram rijpe tomaten
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • een beetje chili (naar smaak, vers of als poeder)
  • sap van een half citroen
  • een snufje kaneel
  • 3 tot 4 theelepels suiker (alternatief honing of agavesiroop)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

Bereiding:

1. Schil de knoflook en uien en snij ze in kleine stukjes.

2. Verwijder het groene kroontje van de tomaten en snij ze klein.

3. Verhit wat olie in een pan. Fruit de uien en knoflook hierin totdat ze glazig zijn.

4. Strooi de suiker over de uien en knoflook en laat het karamelliseren. Als je geen suiker in je
ketchup wilt, kun je ook honing of agavesiroop gebruiken.

5. Voeg de tomaten, het citroensap en de kruiden bij de rest in de pan en laat het geheel een
minuut of 15 sudderen.

6. Zodra de tomaten zacht zijn, haal je de pan van de kookplaat en pureer je alles met een
staafmixer.

7. Als je niet zo van grove saus houdt, kun je de tomatenbrij nog door een zeef laten trekken.

En dat was het al: je zelfgemaakte ketchup van overrijpe tomaten is helemaal klaar. Voor een extra
kick kun je je fantasie de vrije loop laten en extra kruiden en specerijen toevoegen. Wat denk je
bijvoorbeeld van currykruiden, paprikapoeder, Provençaalse kruiden of een scherp vleugje chili?
Voor je zelfgemaakte ketchup kun je lekker creatief aan de slag en altijd weer iets nieuws
uitproberen.

Gelijkaardige recepten

Even verrassend als lekker: maak je eigen vegan chocolademousse van aquafaba, het vocht van kikkererwten.

Heb je weer te veel aardappels gekocht? Daar maak je in een handomdraai heerlijke gnocchi van!

De scholen gaan weer beginnen! Heb je nog even wat inspiratie nodig voor een lekker tussendoortje voor de pauze voor je kind? Wat dacht je van gevuld stokbrood met lekkere kaas en gezonde groente? Makkelijk te bereiden en meenemen!