Broccoli invriezen: zo doe je dat!
Broccoli invriezen is helemaal niet moeilijk. Waar je op moet letten, vind je in dit overzichtje:
1. Voorbereiding: Snij de individuele roosjes met een mes van de stronk en snij de stronk in
schijfjes van ongeveer 1 cm dik. Spoel kort af in een vergiet om eventueel vuil en verwelkte
bladeren te verwijderen.
2. Blancheren: Voordat je de in porties verdeelde groente invriest, moet je de broccoli
blancheren. Dan behoudt die zijn natuurlijke beet en wordt die niet papperig tijdens het
ontdooien. Doe de afzonderlijke stukjes daarvoor ongeveer drie minuten in kokend water.
Onderbreek het kookproces door de geblancheerde groente met een schuimspaan uit de
pan te halen en in een kom met koud water te doen.
Pro-tip: maak van tevoren wat ijsblokjes met Toppits® IJsblokzakjes, want met ijswater kun
je groente het beste laten schrikken.
3. Invriezen: Laat de broccoli vervolgens goed uitlekken en doe die in een Toppits®
SafeLoc® Diepvrieszakje. Sluit het zakje af, op een kleine opening na, en druk de
overgebleven lucht er dan voorzichtig uit. Druk de SafeLoc® sluiting vervolgens helemaal
dicht en doe het zakje in de vriezer. Ingevroren kun je de broccoli maximaal 12 maanden
bewaren.
4. Ontdooien: Je kunt de broccoli in de koelkast of bij kamertemperatuur ontdooien en er dan
– al voorgekookt, heel handig – heerlijke pastamaaltijden of een ander recept met broccoli
mee op tafel toveren. Als je weinig tijd hebt, kun je de broccoli ook in bevroren toestand
bereiden. Je kunt de afzonderlijke bevroren roosjes gewoon gebruiken om te koken of ze bij
een ovenschotel in de oven doen.
Pro-tip: Wist je dat je je voedsel in een paar eenvoudige stappen in een vacuüm-achtige toestand
kunt invriezen? En dat met maar één Toppits® Diepvrieszakje en zonder professionele apparatuur!
Vul hiervoor simpelweg een grote kom of de gootsteenbak met water. Doe de voorgekookte
brocolliroosjes in een diepvrieszakje en druk deze onder water – zo diep, dat de broccoli in het
zakje compleet onder water is. Het zakje moet naar open geopend blijven, zodat de lucht kan
ontsnappen. Let op: laat geen water in het zakje komen. Breng dan direct boven de broccoliroosjes
een klem aan en druk die dicht. Als je het zakje nu uit het water haalt, is de lucht uit het zakje
gedrukt en ziet de groente er uit, alsof die vacuüm verpakt is.