Homepage > Tips & Tricks > Verse gist invriezen en ontdooien: de optimale manier
print

Verse gist invriezen en ontdooien: de optimale manier

Heb je na het bakken nog verse gist over? Geen enkel probleem. Gist kun je heel makkelijk invriezen en later weer ontdooien zodra je het nodig hebt. Wij vertellen je precies hoe dat moet.

Bolussen, tulbandcakes of zelfgebakken brood: met gist kun je geweldige baksels op tafel zetten. Iedereen die regelmatig iets bakt is het erover eens: voor deeg kun je meestal veel beter verse gist gebruiken dan de gedroogde variant. Maar hoe vaak heb je nu een heel blok gist in één keer nodig? Gelukkig hoef je niets te verspillen – verse gist kun je gewoon in Toppits® SafeLoc Diepvrieszakjes invriezen en later weer ontdooien. Gist houdt ook bij letterlijke vrieskou zijn waardevolle eigenschappen – zolang we een paar regels volgen. De belangrijkste tips en trucs voor het invriezen van gist vind je hier.

10. april 2024, 10:40 Uhr

Gist invriezen: zo doe je dat
Bij het invriezen van gist is de verpakking eigenlijk het allerbelangrijkst. Want alleen als je de gist
helemaal luchtdicht verpakt, verliest het zijn kracht niet. Ideaal hiervoor zijn de
SafeLoc® Diepvrieszakjes van Toppits®. Met deze zakjes wordt gist invriezen echt kinderspel.

Zo werkt het:

  1. Je toekomstige jij zal je bedanken als je de gist vóór het invriezen al in kleine porties
    verdeelt. Bepaal zelf in hoe grote stukjes je de gist wilt snijden.

  2. Stop de stukjes gist vervolgens in je SafeLoc® Diepvrieszakjes. Mocht je meerdere stukjes
    in één zakje doen, let er dan op dat ze elkaar niet raken. Anders vriezen ze aan elkaar vast.
    Ons SafeLoc® Diepvrieszakje van 1 liter is hier perfect voor – zo heb je ruim genoeg plaats.

  3. Druk vervolgens de lucht goed uit ieder zakje, sluit ze af en leg ze in je vriesvak. En dat was het al!


Tip: Met onze Foodsaver® app kun je altijd makkelijk terugvinden wanneer je je gist hebt
ingevroren en wanneer je hem uiterlijk weer moet ontdooien en gebruiken. Dankzij de handige
versheidscodes wordt voedselverspilling in een aantal clicks verleden tijd. Wanneer ingevroren
producten echt snel gebruikt moeten worden, krijg je namelijk automatisch een herinnering van de
app.

Gist ontdooien: hier moet je op letten
Dankzij de geïntegreerde SafeLoc ® -sluiting en het handige openingslipje zijn de SafeLoc ®
Diepvrieszakjes in een handomdraai te openen en opnieuw te sluiten. Zo kun je er telkens precies
zoveel gist uithalen als je die keer nodig hebt.

Bij het ontdooien kan de consistentie van de gist veranderen en kan hij vloeibaar worden. Maar
maak je geen zorgen: dat verandert verder helemaal niets aan de werking. Ook met ontdooide gist
heeft je deeg de broodnodige luchtigheid en kan het gaan rijzen. Als je een stuk gist ontdooit, raden
we je aan het een nacht in een klein kommetje of bakje in de koelkast te laten staan. Besluit je
spontaan iets te gaan bakken? Ook dat is geen enkel probleem: als het sneller moet, kun je de gist
ook direct vanuit de vriezer aan je warme deeg toevoegen.

Hoe lang blijft ingevroren gist goed?
Verse gist kun je, als je hem luchtdicht hebt verpakt, maximaal een half jaar bewaren zonder dat de
kwaliteit eronder lijdt. Als je gist nog langer in de vriezer bewaart, werkt hij mogelijk minder goed.
Heeft je gist langer dan zes maanden in de vriezer gelegen of wil je gewoon helemaal zeker weten
of je er nog het perfecte gistdeeg mee kunt maken? Met een doodeenvoudige test ontdek je of je
gist nog werkt zoals zou moeten. Voor deze test vul je een glas met lauw water en los je er een
theelepel suiker in op. Voeg vervolgens een klein stukje gist toe. Komt de gist na een minuut of
twee à drie boven drijven, is hij nog goed vers. Blijft hij op de bodem liggen, kun je hem helaas niet
meer gebruiken.

Suggesties

Dit kan interessant zijn

Met de zomer is nu ook het aubergineseizoen voorbij – maar dat betekent niet dat het te laat is voor heerlijke recepten zoals moussaka! Als je deze groente op je juiste manier invriest, kun je er maanden later nog van genieten.

Wij leggen je stap voor stap uit hoe je cantharellen en champignons goed invriest en weer ontdooit.

Rijstgerechten zijn ideaal voor elke dag, als het koken van rijst maar niet zo omslachtig en tijdrovend was. Maar wist je dat je rijst ook prima kunt invriezen? We laten het je stap voor stap zien .