Homepage > Recepten > Een opfrisser voor op zwoele dagen: Spaanse gazpacho
print

Een opfrisser voor op zwoele dagen: Spaanse gazpacho

Heb je nog wat groenten in huis, maar heb je geen inspiratie voor een fris zomers recept? Dan is deze koude groentesoep precies wat je zoekt! Zo zet jij een heerlijke Spaanse gazpacho op tafel.

Heb je wel eens van gazpacho gehoord? Het is een koude soep uit Andalusië: daar weten ze wel wat voor lekkers ideaal is om te eten als het buiten bloedheet is.We leggen je vandaag uit hoe jou dat ook gaat lukken. Dit recept is bovendien de perfecte manier om op tijd van je restjes groenten zoals komkommer, paprika of tomaten af te komen. Zet de soep in Zipper® zakjes in de koelkast en je hoeft hem niet eens dezelfde dag op te eten. Ben je klaar voor een culinair reisje naar het zuiden?

Ingrediënten

Voor 4 portie(s)
350  g rode en gele paprika
1   grote komkommer (ca. 400 g)
500  g tomaten
1   ui (ca. 70 g)
2   teentjes knoflook
4   sneetjes volkoren toast (of 140 g ander brood)
500  ml tomatensap
60  ml olijfolie
1   citroen
   eetlepel paprikapoeder
½   theelepel honing
   Zout
   Peper
   Oregano (voor het opdienen)
Bereiding
40min
Moeilijkheidsgraad

Suggesties

Bereiding

Stap 1

Was de paprika's, verwijder de zaadlijst en verwijder ook het witte velletje aan de binnenkant. Snij een kwart van het vruchtvlees in kleine stukjes en de rest in grovere stukken. Schil daarna de komkommer, snij hem doormidden en verwijder de zaadlijst. Ook hier moet je een kwart in kleine stukjes snijden en de rest grof. Leg de tomaten kort in kokend water (blancheer ze dus). Laat ze vervolgens onder koud water schrikken, ontvel ze, snij ze in vieren en verwijder de zaadlijsten. Pel ook de uien en de teentjes knoflook en snij ze in kleine blokjes. Snij de korsten van het brood en laat het in 5 à 6 eetlepels lauwwarm water weken.

Stap 2

Pers de citroen uit. Doe de grof gesneden groenten, de uien, de knoflook, de stukken tomaat, het tomatensap, het brood, het paprikapoeder en de olijfolie in een kom, samen met het citroensap. Pureer vervolgens alle ingrediënten. Als het geheel te papperig is, kun je er nog wat water of tomatensap bijgieten.

Stap 3

Doe de afgekoelde groentesoep in een Zipper® zakje en leg hem in de koelkast. Je kunt de soep ook gewoon in een grote kom of meteen maar in kleinere soepkommetjes gieten, met een Toppits® vershoudfolie afdekken en in de koelkast zetten. Doe de fijngesneden groenten in een ander Zipper® zakje en leg die ook in de koelkast. Ongeveer een uur later is de gazpacho op de goede temperatuur: aan tafel!

Stap 4

Breng je gazpacho op smaak met zout, honing en peper en vul ieders soepkom. Garneer de soep nog met de blokjes groenten en serveer met wat verse of gedroogde oregano. Deze klassieke soep uit Spanje is klaar om geproefd te worden!

Simpel zomers recept van restjes groenten: Spaanse gazpacho

Tip

Laat de koude soep nog door een zeef lopen zodat hij nóg romiger wordt. Naast blokjes groente kun je ook croutons gebruiken als krokante topping.

Gelijkaardige recepten

Op zoek naar een snel recept voor lunch of diner? Onze sushi is gewikkeld in courgetteplakjes en is net zo geschikt voor een volledige maaltijd als voor een licht voorgerecht.

Wat hebben verse, zelfgemaakte sappen en chocolademuffins met elkaar gemeen? Ze zijn onweerstaanbaar lekker, maar ze kunnen ook gecombineerd worden voor een gastronomisch 2-in-1 recept.

Breng wat kleur in je kerstbrunch! Met dit simpele recept voor glazuur van rode bieten en matcha tover je koekjes om in feestelijke lekkernijen.