Homepage > Tips & Tricks > Kun je kaas invriezen? Jazeker! Hier lees je hoe dat gaat!
print

Kun je kaas invriezen? Jazeker! Hier lees je hoe dat gaat!

In plakjes, blokjes, geschaafd of geraspt – het goede nieuws: kaas kun je invriezen! Het is dus niet erg als er wat fonduekaas overgebleven is of je toch iets te veel van je lievelingskaas hebt ingeslagen.

Wat mag er zeker niet ontbreken aan een heerlijke ovenschotel of kaasfondue? Of als snack tijdens een filmavond? Precies, kaas! Het kan natuurlijk gebeuren dat je in de supermarkt of bij de kaasboer de drang niet kon weerstaan om meer kaas te kopen dan je eigenlijk nodig hebt. Van de klassieke Goudse kaas, de zo geliefde Parmezaanse kaas tot een smakelijke brie aan toe – bij ons belanden restjes kaas niet in de vuilnisbak, maar in de vriezer! Alles wat je voor je latere kaasgenot nodig hebt, zijn Toppits® Diepvrieszakjes en de juiste tips & tricks over hoe je verschillende kaasrestjes het beste invriest. Hier lees je er meer over.

04. april 2024, 10:30 Uhr

Kaas invriezen: zo doe je dat!

De ene kaas is de andere niet, De structuur en de consistentie van de verschillende soorten lopen
sterk uiteen, net als de smaak. De juiste manier van invriezen is dan ook heel belangrijk om de
consistentie en het aroma ook na het ontdooien te behouden. We laten je zien hoe je met de
Toppits® Diepvrieszakjes zachte, halfharde en harde kaas in de diepvries kunt bewaren.
Besef wel dat de structuur van de kaas door het invriezen kan veranderen. Dat geldt vooral voor
kaas met een hoger vochtgehalte. Hierdoor verandert vooral zachte kaas wat meer tijdens het
invriezen. Zachte kaas wordt dan al snel wat brokkelig. Harde en halfharde kaas bevat meer vet en
zijn daardoor het meest geschikt om in te vriezen.
Hier een overzicht van de manier waarop je diverse kaassoorten invriest en verder verwerkt.


1. Zachte kaas invriezen: Zachte kazen, zoals brie, bevatten veel water en zijn daardoor
gevoeliger voor vriesbrand. Een luchtdichte verpakking is daarom heel belangrijk. Onze
Toppits® Diepvrieszakjes helpen je om de kaas tegen vriesbrand te beschermen. We raden
je aan om de zachte kaas in dunne schijven te snijden, zodat ze niet aan elkaar vastkleven
en je ze ook in kleine porties kunt ontdooien. De ingevroren zachte kaas is prima geschikt
voor ovenschotels en is in gesmolten toestand ook onweerstaanbaar lekker op geroosterd
brood en sandwiches.

2. Halfharde kaas invriezen: Goudse en Edammer kaas kun je door het lage vochtgehalte
en het hogere vetgehalte uitstekend invriezen. Snij je halfharde lievelingskaas in hapklare
blokjes. Hierdoor kun je later de gewenste hoeveelheid ontdooien en er perfect van
genieten. Je kunt de zo ingevroren kaas maximaal vier maanden in de vriezer bewaren!


3. Harde kaas invriezen: Bij Parmezaanse kaas, Grana Padano en Cheddar is dit het
allerbelangrijkste: vries deze kaassoorten altijd geraspt in! Anders kunnen ze in de vriezer
gaan brokkelen. Geraspt behouden ze hun consistentie en kun je ze na het ontdooien ook
makkelijk verder verwerken, bijvoorbeeld in een gratin of ovenschotel.


Had je er nog niet eerder aan gedacht om restjes kaas in te vriezen? Dan is dit is het perfecte
moment. Je verspilt dan geen voedsel en tegelijkertijd heb je altijd kaas op voorraad.
Om het genot perfect te maken, nodigen we je uit om de gratis Toppits® Foodsaver® app te
downloaden – dat is de perfecte digitale organizer voor in de keuken.

Dit kan interessant zijn

Heb je na het bakken nog verse gist over? Geen enkel probleem. Gist kun je heel makkelijk invriezen en later weer ontdooien zodra je het nodig hebt. Wij vertellen je precies hoe dat moet.

Gekookte pasta invriezen, zoals spaghetti, fusilli of penne, gaat heel makkelijk en blijft zo lekker lang houdbaar.

Wij leggen je stap voor stap uit hoe je cantharellen en champignons goed invriest en weer ontdooit.