Homepage > Tips & Tricks > Tofu invriezen, hoe doe je dat?
print

Tofu invriezen, hoe doe je dat?

Ingevroren tofu blijft niet alleen langer goed, maar kan ook beter worden gemarineerd. Zo werkt het.

Tofu invriezen en weer laten ontdooien is een goed bewaard geheim uit de Aziatische keuken. Waarom? Tijdens het invriezen zet het water in de poriën van het sojaproduct uit – zo krijgt deze vleesvervanger een luchtigere consistentie. Dat is vooral praktisch wanneer je de tofu wilt marineren. Hij neemt de saus zo namelijk veel beter op.

10. april 2024, 12:15 Uhr

Tofu in zijn geheel invriezen
Er is vrijwel niets zo gemakkelijk in te vriezen als tofu. Maar, er zijn wel een paar dingen waar je op moet
letten:
1. doe het hele blok tofu in een SafeLoc® diepvrieszak en verpak het luchtdicht. Zo voorkom je dat de
tofu uitdroogt en er vriesbrand ontstaat.

2. Laat de vleesvervanger meerdere uren in de diepvries liggen. Hij wordt daarbij geel – dat is normaal.

3. Ontdooi de tofu weer. Dat kun je op verschillende manieren doen. Wij adviseren je de tofu gewoon bij
kamertemperatuur op een bord te laten ontdooien. Wanneer het wat sneller moet, kun je de
diepvrieszak met tofu ook in een kom warm water leggen.


Tofu in blokjes invriezen
Je kunt tofu trouwens ook probleemloos eerst in blokjes snijden en dan invriezen. Dat is vooral zinvol wanneer
je geen levensmiddelen wilt verspillen en meestal alleen kleine porties nodig hebt. Je kunt later gewoon de
gewenste hoeveelheid uit de vriezer halen en verder verwerken – voor jezelf of meteen voor meerdere eters.


Ontdooide tofu bereiden
Hou jij van veganistische soep, ovenschotels en currygerechten? Dan is deze truc uit de Aziatische keuken het
uitproberen zeker waard. Door de sponsachtige consistentie is ontdooide tofu namelijk ideaal voor
sausgerechten of om te marineren: hij neemt de vloeistof heel goed op. Bovendien is tofu die je eerst marineert
en daarna bakt ook nog eens superlekker. Maak je eigen favoriete marinade bijvoorbeeld op basis van
sojasaus met een pittig accent en laat de ontdooide tofu er enkele uren in marineren voor een heerlijk aroma.

Dit kan interessant zijn

Hou je je gezond met gezonde smoothies, maar belandt alle pulp in je groenbak? De restjes zitten vol vitaminen, en met deze simpele tips hoef je ze niet weg te doen.

Met de zomer is nu ook het aubergineseizoen voorbij – maar dat betekent niet dat het te laat is voor heerlijke recepten zoals moussaka! Als je deze groente op je juiste manier invriest, kun je er maanden later nog van genieten.

In een aantal simpele stappen kun je deze herfstachtige allrounder invriezen en bewaren voor later.