Homepage > Tips & Tricks > Gekookte rijst invriezen & ontdooien: zo doe je dat!
print

Gekookte rijst invriezen & ontdooien: zo doe je dat!

Rijstgerechten zijn ideaal voor elke dag, als het koken van rijst maar niet zo omslachtig en tijdrovend was. Maar wist je dat je rijst ook prima kunt invriezen? We laten het je stap voor stap zien .

In een rijstbowl, rijstkoker of als crispy sushi rice - rijst is veelzijdig en lekker! Het koken van rijst kost echter nogal veel tijd – niet echt handig als je haast hebt. En jou overkomt het vast ook vaak: je doet toch een paar rijstkorreltjes te veel in de pan, toch? Hier is de oplossing: voorgekookte rijst of restjes restje rijst gewoon in een Toppits® SafeLoc® Diepvrieszakje invriezen, zodat je altijd rijst in de vriezer op voorraad hebt! We laten je stap voor stap zien hoe je gekookte rijst op de juiste manier invriest en later weer ontdooit.

04. april 2024, 10:30 Uhr

Gekookte rijst invriezen: werkwijze

Bij het invriezen moet je op een paar dingen letten, zodat de rijst na het ontdooien nog een genot voor
de tong is. We laten je twee handige manieren zien. Zo doe je dat:
1. het belangrijkste: je kunt alleen gekookte rijst in de vriezer bewaren. Vries rijst dus alleen in
als die gaar is.

2. Het beste kies je voor korrelige rijst, zoals basmatirijst. Korrelige rijst heeft ook na het
ontdooien nog een lekkere bite. Hoe korreliger de rijst, des te beter kun je die invriezen.

3. Als je al van plan bent om rijst in te vriezen, kook die dan niet al te lang – beetgaar is het
beste. Daardoor behoudt de rijst de juiste consistentie en wordt die bij de verdere
verwerking niet papperig.

4. Laat de rijst voor het invriezen een beetje afkoelen en doe die dan in Toppits® SafeLoc®
Diepvrieszakken.

5. Om later precies de juiste hoeveelheid rijst te kunnen ontdooien, heb je voor het invriezen
twee opties:

Optie 1: plat invriezen
Voor deze variant doe je de rijst in een Toppits® SafeLoc® Diepvrieszakje, druk je die plat
en sluit je het zakje af. Met een spatel of mes kun je de rijst dan in de gewenste porties
verdelen. Leg het diepvrieszakje vervolgens in het vriesvak. Later kun je dan heel makkelijk
het gewenste aantal porties pakken en er lekkere gerechten mee maken. Deze optie

bespaart niet alleen ruimte – de platte porties zijn ook ideaal voor de trendy crispy sushi
rice, waarbij je de rijstporties in een pan opbakt en ze vervolgens met heerlijke toppings
belegt.

Optie 2: Als balletjes invriezen
Een andere methode is het als balletjes invriezen van de gekookte rijst. Rol met je handen
de gekookte, lauwe rijst tot balletjes en doe die in een Toppits® SafeLoc® Diepvrieszakje.
Tip: maak een paar wat grotere en kleinere balletjes – dan heb je alles voorbereid voor
uiteenlopende gerechten en kun je precies de juiste hoeveelheid rijst ontdooien.
Een extra bewaartip: met Toppits® bakpapier kun je de porties van elkaar scheiden, zodat
ze niet aan elkaar vastkleven en je probleemloos het gewenste aantal balletjes uit de
vriezer kunt halen.

Hoe lang is ingevroren rijst houdbaar?
Ingevroren rijst kun je maximaal zes maanden in het vriesvak bewaren. Onze tip: met de gratis
Toppits® Foodsaver® App weet je altijd wanneer je de rijst hebt ingevroren en wanneer je die weer
moet ontdooien en verwerken. In de app vind je bovendien een heleboel lekkere recepten. Mocht je
nog niet weten hoe je de ingevroren rijst wilt gebruiken, dan doe je hier gegarandeerd heerlijke
inspiratie op!

Rijst ontdooien: waar je op moet letten
Als je de ingevroren rijst wilt gebruiken, moet je de gewenste hoeveelheid bij kamertemperatuur
laten ontdooien. Belangrijk: kook de rijst niet opnieuw in water, die wordt daardoor papperig en slap.
Je kunt de porties rijst opbakken, stomen of meteen in een lekkere saus opwarmen. Eet smakelijk!

Dit kan interessant zijn

We houden er allemaal van: diepvriespizza! Snel even in de oven en klaar is de knapperige maaltijd voor menig zondagavond. Met ons recept kun je hem nu gemakkelijk zelf maken en helemaal aanpassen aan hoe jij hem lekker vindt.

In een aantal simpele stappen kun je deze herfstachtige allrounder invriezen en bewaren voor later.

Wij leggen je stap voor stap uit hoe je cantharellen en champignons goed invriest en weer ontdooit.