Homepage > Tips & Tricks > Overgebleven uien goed invriezen – zo doe je dat
print

Overgebleven uien goed invriezen – zo doe je dat

Heb je te veel uien gesnipperd of heb je uien liggen die al bijna niet meer goed zijn? Vries ze dan in! Dat is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens handig. Wij vertellen je precies hoe je uien het best invriest.

Uien: achter de schermen de ster van zoveel gerechten! Want uien zijn verantwoordelijk voor die geliefde kruidige noot. Maar je kent het, soms gebruik je uiteindelijk niet alle uien die je hebt gesneden. En zodra ze zijn gesneden, kun je ze niet te lang meer bewaren. Ook bij hele uien komen we er regelmatig achter dat ze al bijna niet meer te gebruiken zijn. Wil je weten hoe je dat kunt voorkomen? Vries uien in een SafeLoc® Diepvrieszakje van Toppits® in. Zo zijn ze langer houdbaar en heb je altijd wat uien bij de hand voor spontane kookbeurten, na kort ontdooien.

10. april 2024, 11:00 Uhr

Uien invriezen: zo doe je dat
Uien heb je heel snel en makkelijk ingevroren. Je kunt je rauwe uien invriezen, of ze eerst
blancheren. Het belangrijkste dat we je willen meegeven, is dat je de uien niet in één stuk in het
vriesvak legt. Want zo duurt het heel lang voordat ze daadwerkelijk zijn ingevroren en ben je ook
veel tijd kwijt voordat ze later ontdooid zijn. Uien invriezen: een spoedcursus

Rauwe uien invriezen:

  1. Haal de schillen helemaal van je uienrestjes en snijd ze zo grof je wilt in stukken. Later in dit
    artikel laten we je zien hoe grof je uien het beste kunt snijden als je ze wilt invriezen.

  2. Verdeel de gesneden uien over een bakplaat met bakpapier zodat de stukjes elkaar niet
    raken. Zo kun je de stukjes uien later beter in porties verdelen.

  3. Leg de bakplaat met de uien een uur lang in je vriezer.

  4. Vervolgens verdeel je de bevroren uienstukjes over een aantal Toppits® SafeLoc® Diepvrieszakjes. We raden je aan de zakjes niet al te vol te stoppen, zodat je later makkelijk precies genoeg kunt pakken en zo ligt je vriezer bovendien niet al te vol.

  5. Druk vervolgens de lucht goed uit ieder zakje, sluit ze af en leg ze in je vriesvak.

Je hoeft niet in te zitten over een zware uienlucht: de Toppits® SafeLoc® Diepvrieszakjes sluiten
hermetisch af en laten geen geur door.


Geblancheerde uien invriezen
Ook geblancheerde uien kunnen prima in je vriezer bewaard worden. Laat ze wel goed afkoelen
voordat je ze invriest en stop ze dan pas in een Toppits® SafeLoc® Diepvrieszakje. Is er een heerlijk vocht vrijgekomen bij het fruiten van de uien? Ook dat kun je heel goed invriezen, want
dankzij de SafeLoc ® -sluiting lekt er gegarandeerd niets uit.

Uien invriezen: 3 praktische ideeën
Wil je ingevroren ui optimaal gebruiken, dan kun je ze in stukken van verschillende grootten
invriezen:

1. Kleine uiensnippers voor een snelle smaakkick
Vul een Toppits® SafeLoc® Diepvrieszakje met kleine snippers ui. Deze kun je voor allerlei
gerechten gebruiken. Een groentemix, gehakt, bami of wat dan ook – uiensnippers kun je altijd wel
gebruiken.

2. Grovere stukken ui voor soepen en sauzen
Je kunt een ander Toppits® SafeLoc® Diepvrieszakje vullen met grovere stukken ui. Verdeel je
uien hiervoor in vieren of achten. Met deze grovere stukken kun je altijd een soep of saus op tafel
toveren.

3. Uienringen voor toppings
We raden je aan om een derde van je uienrestjes als uienringen in te vriezen. Lekker krokant
gebakken of zelfs gefrituurd zijn uienringen een heerlijke topping voor salades, vleesgerechten of
andere lekkernijen.


Ingevroren uien ontdooien: hier moet je op letten
Welke grootte je ook kiest voor je uienstukken: wil je ze gaan gebruiken, kun je dankzij de
geïntegreerde SafeLoc®-sluiting en de handige openingslip makkelijk uit je Toppits®
SafeLoc® Diepvrieszakjes halen en ze in de pan gooien zonder ze te ontdooien. Als je uien invriest,
zijn ze na het ontdooien niet zo knapperig meer als voor hun verblijf in de vriezer. Ze zijn dan nog
prima voor koken en bakken, maar niet meer om rauw te eten. Ingevroren uien blijven een jaar
goed. Meer handige informatie over de houdbaarheid van ingevroren levensmiddelen vind je in
onze Foodsaver App.

Suggesties

Dit kan interessant zijn

Met de zomer is nu ook het aubergineseizoen voorbij – maar dat betekent niet dat het te laat is voor heerlijke recepten zoals moussaka! Als je deze groente op je juiste manier invriest, kun je er maanden later nog van genieten.

Invriezen is ook bij noten een wondermiddel voor lange houdbaarheid. Hier lees je alles wat je moet weten om allerlei soorten noten in te vriezen en houdbaar te maken.

In plakjes, blokjes, geschaafd of geraspt – het goede nieuws: kaas kun je invriezen! Het is dus niet erg als er wat fonduekaas overgebleven is of je toch iets te veel van je lievelingskaas hebt ingeslagen.