Optimaal vershouden

  • ... buiten de koelkast

  • ... in de koelkast

  • ... in de diepvries

  • ... omtrent vriesbrand

Met Toppits® juist bewaren buiten de koelkast

Algemeen

Een provisiekamer of voorraadkast is handig, op voorwaarde dat het er donker en goed verlucht is. Droge voedingswaren kunnen er bij maximaal 70 % luchtvochtigheid en een temperatuur van ca. 15 tot 20 °C opgeslagen worden. Voor een beter overzicht helpt het als de productgroepen samen staan en per legger gesorteerd zijn. Dat wil zeggen bijvoorbeeld rijst en pasta samen op een legger, alle conserven op een andere legger, enz. Glasconserven moeten in ieder geval tegen licht beschermd worden. Denk er ook steeds aan om de nieuwste artikelen achteraan of onderaan te plaatsen, zodat de oudere artikelen het eerst gebruikt worden. Reeds geopende verpakkingen kunt u ideaal luchtdicht verpakken in een Toppits® zak met SafeLoc®- of Zipper®-sluiting. Het ruime assortiment biedt altijd wel een passend formaat.


Houdbaarheidsdatum

Met uitzondering van suiker hebben alle droge voedingswaren een houdbaarheidsdatum die u in het oog moet houden. Daarom moet de houdbaarheidsdatum van alle levensmiddelen regelmatig gecontroleerd worden. Om de informatie van het product snel in één oogopslag te kunnen terugvinden, gebruikt u het best de witte velden op de Toppits®-zakken. Daar kunt u overzichtelijk de inhoud, de hoeveelheid, de bewaardatum en de houdbaarheid noteren. U hebt daarvoor geen speciale stift nodig. Een gewone balpen volstaat. Een goed idee om uw etenswaren van opschriften te voorzien, zijn ook de Toppits®-diepvriesetiketten. Ze zijn zelfklevend en hebben verschillende kleuren, zodat u elke productgroep een eigen kleur kunt geven.

Maar u moet niet alleen naar de vershouddatum kijken als u controleert of uw voorraad zich nog in goede staat bevindt. Levensmiddelen die besmet zijn met schimmel of insecten, dient u onmiddellijk te verwijderen. Vergeet niet hun plaats in het rek of de lade vervolgens grondig te reinigen. Dat geldt ook wanneer een conservenblik bol staat of het deksel van een inmaakglas niet volledig gesloten is. De inhoud mag dan niet meer genuttigd worden.


Wetenswaardigheden over bepaalde voedingsmiddelen

Wat doet u met uw muskaatnoot of laurierblaadjes in afwachting van uw volgende stoofschotel? Niet-gemalen kruiden of geopende kruidenzakjes passen perfect in de Mini SafeLoc®-zakjes van Toppits®: verpak gewoon de kruiden afzonderlijk, schrijf duidelijk met balpen op het witte veld wat er in het zakje zit en bewaar in een aparte doos of fichebak.

Voor koekjes en gebak is het belangrijk dat u de juiste verpakking kiest. Harde koekjes, vooral die met noten, blijven het langst krokant en aromatisch als ze bewaard worden in Toppits®-aluminiumfolie. Makarons en ander zacht gebak behoudt zijn consistentie het best als het in Toppits®-vershoudfolie gewikkeld is.


Ook de levensmiddelen voor dagelijks gebruik die niet in de koelkast staan, moeten correct bewaard worden. Een gesneden vers brood blijft bijvoorbeeld langer vers in een Maxi diepvrieszak met dubbele SafeLoc®-sluiting van 8 liter van Toppits®. Uien en knoflook hebben het graag donker en droog. Ze houden lang in de groentelade van de koelkast. Ook meel, cornflakes en dergelijke moeten zeker droog blijven. Onze tip: om de vochtigheid aan de lucht te onttrekken kunt u Mini SafeLoc®-zakjes met grof zout vullen, meermaals doorprikken met een dunne naald en dan naast deze levensmiddelen in de kast/het rek leggen.

Tips van Toppits® voor een correcte bewaring in de koelkast

Algemeen

Goede voedselbewaring begint bij het inkopen. De koudeketen mag na het inkopen niet te lang onderbroken worden. Gebruik bij warm weer een koeltas om gevoelige levensmiddelen te vervoeren. Als de producten eenmaal in de koelkast staan, zijn de verpakking en de afdekking van belang. Toppits®-producten beschermen de levensmiddelen tegen uitdroging, geurindringing en kiemoverdracht, en verlengen zo hun houdbaarheid. Hoe lang u levensmiddelen kunt bewaren, is afhankelijk van hun versheid, de bewaartemperatuur en -vochtigheid, en van het soort verpakking.

Koelkast

Omdat koude lucht van boven komt en vanuit het onderste, niet-gekoelde deel van de koelkast warme lucht opstijgt, heeft de koelkast verschillende koudezones. De verschillende zones zijn geschikt voor het bewaren van verschillende producten. Onafhankelijk van de koudezone geldt dat de voedingswaren niet te dicht op elkaar mogen staan. De lucht in de koelkast moet goed kunnen circuleren om voldoende te kunnen koelen. Nieuwe levensmiddelen moeten van voren naar achteren opgesteld worden en mogen de achterste wand van de koelkast niet raken. Toppits®-producten beschermen de levensmiddelen tegen uitdroging, geurindringing en kiemoverdracht, en verlengen zo hun houdbaarheid. Daarom is het belangrijk alle levensmiddelen optimaal te verpakken voor hun bewaring.

Statisch, dynamisch of met meerdere zones.

Niet alle koelkasten hebben hetzelfde koelvermogen. Traditionele koelkasten hebben een statische koeling, zodat de luchtcirculatie koudezones met temperaturen tussen 0 °C en ca. 10 °C doet ontstaan.


Een modern model met meerdere zones heeft extra temperatuurzones, bijvoorbeeld een koudezone die in twee gedeeld is voor droge (relatieve luchtvochtigheid van ca. 50 %) en vochtige (ca. 90 %) opslag, en een kelderzone met temperaturen van ca. 8 °C tot 14 °C. Bij gedifferentieerde koeling blijven uw voedingswaren langer goed als u ze in de juiste koudezone bewaart. Een koelkast met dynamische koeling heeft een ventilator die de warmte-uitwisseling optimaliseert. In een dynamische koelkast speelt het geen rol op welke hoogte u uw levensmiddelen plaatst.


Levensmiddelen veranderen wanneer bijvoorbeeld het natuurlijke rijpgas etheen ontsnapt of de luchtvochtigheid daalt. Het kleurloze rijpgas etheen wordt afgegeven door bepaalde fruit- en groentesoorten en versnelt het rijpingsproces bij andere vruchten die ermee in contact komen. De afscheiding is bijvoorbeeld heel groot bij appelen, abrikozen en tomaten. Ook avocado's, bananen en peren kunnen veel rijpgas afgeven. Fruit dat gevoelig is voor etheen, kan daardoor sneller zacht en beurs worden, terwijl ander fruit daardoor juist beter narijpt. De relatieve luchtvochtigheid daalt bij koude opslag. Bovendien zijn levensmiddelen dan langer houdbaar. Doorgaans kan men stellen dat groenten en fruit die gevoelig zijn voor koude, kunnen inboeten aan consistentie en smaak door bewaring in de koelkast.

Vaste levensmiddelen (bijv. uien) kunnen in Toppits®-aluminiumfolie gewikkeld worden en van een opschrift voorzien worden. Maar let op! Levensmiddelen die bijzonder zuur, zout of basisch zijn, mogen niet in aluminiumfolie bewaard worden, want met de tijd zullen er aluminiumzouten afgegeven worden aan het levensmiddel. Schadelijk voor de gezondheid is dit echter niet.

Groenten en fruit

Fruit en groenten moeten in het algemeen zo vers mogelijk gegeten worden om geen waardevolle voedingsstoffen verloren te laten gaan. De volgende fruitsoorten zijn gevoelig voor koude en moeten bewaard worden in de koelkast bij 10 °C tot 14 °C (bijv. in de groentelade of kelderzone) of in een koele kelder: citrusvruchten, meloenen, granaatappels, mango's, passievruchten, papaja's, guaven.

Fruit kan ook bij kamertemperatuur bewaard worden, net als groenten die op dezelfde dag of de volgende dag gegeten worden. Steenvruchten plaatst u het best in het onderste vak van de koelkast bij 2 °C tot 4 °C. Dan blijven ze zo'n drie tot vier dagen goed. U haalt het fruit het best één tot twee uur voor u het opeet uit de koelkast, zodat het zijn aroma ten volle kan ontwikkelen. Om drukplekken te voorkomen, kunt u het fruit in een vlakke kom of een schotel leggen en dan afdekken met Toppits® Quick-Tops vershoudhoesjes. Dankzij de elastische rand gaat dat vlot.

Op welke temperatuur u groenten als paprika's, aubergines, courgettes, komkommers, groene bonen, pompoenen en tomaten het best bewaart, is afhankelijk van de soort. De ideale bewaartemperatuur voor aardappelen is 6 °C tot 8 °C. Ontdoe busselwortelen, koolrabi's, venkel en selder altijd van hun groen, dan houden ze langer goed. Dit groen kunt u trouwens heel goed gebruiken om een gerecht op smaak te brengen of als garnituur. Verse kruiden kunt u in een glas water zetten of lichtjes bevochtigd in een Toppits® Zipper®-zakje bewaren.

Kaas en vleesbeleg

Kaas hoort thuis in de koelkast en smaakt het best als hij ongeveer een half uur voor het eten uit de koelkast genomen wordt. Omdat goede kaas moet kunnen "ademen", is Toppits®-boterhampapier ideaal geschikt voor kazen in hun geheel. Een alternatief is Toppits®-aluminiumfolie die u hebt geperforeerd met een naald. Geraspte kaas moet binnen enkele dagen verbruikt worden, om schimmelvorming te voorkomen. Als de kaas eenmaal geraspt is, blijft hij langer vers in een Toppits® Zipper®-zakje en kan hij direct uit het zakje gestrooid worden. Ham, salami en ander vleesbeleg kan gescheiden van de kaas gepresenteerd worden op een schotel die, tot het tijd is om te eten, afgedekt wordt met Toppits®-vershoudfolie. Ook de Toppits® Quick-Tops vershoudhoesjes zijn zeer praktisch, want ze zijn dankzij de elastische rand eenvoudig en snel aan te brengen en te verwijderen.

Geurtjes

Alles wat zich niet in de originele verpakking bevindt of los bewaard wordt, moet voorzien worden van een speciale bescherming voor in de koelkast om geurvorming te voorkomen. De inhoud van geopende blikjes moet afgedekt bewaard worden in een geschikt recipiënt. Ideaal zijn de flexibele Toppits® Quick-Tops vershoudhoesjes, die verkrijgbaar zijn in verschillende formaten. Bereide gerechten moeten zo snel mogelijk afgekoeld worden en hygiënisch verpakt worden in de Toppits®-diepvries-kookzakjes. Open recipiënten worden ideaal en aromadicht afgesloten met aluminiumfolie. Schijfjes citroen, bakpoeder of schaaltjes met gemalen koffie kunnen helpen om een goede geur in de koelkast te bewaren. Wij raden aan uw koelkast regelmatig te reinigen met azijnwater.

Tips van Toppits® voor een correcte bewaring in de diepvries

Algemeen

Een zo goed mogelijke inachtneming van de koudeketen en een gelijkmatige ijskristalvorming zijn belangrijk bij het invriezen van voedingsmiddelen. Hoe sneller het product in het Toppits®-zakje helemaal bevroren is, hoe beter. De voordelen bij het later ontdooien zijn: de oorspronkelijke consistentie blijft behouden, het product verliest maar weinig sap en het ontsnapte celwater kan weer opgenomen worden. Het hoofdbestanddeel van een voedingsmiddel is water, waarin zouten, eiwitten, koolhydraten enz. opgelost zijn. Bij het invriezen bevriest eerst de vloeistof in de intercellulaire ruimten. Hoe sneller en gelijkmatiger de ijskristallen gevormd worden, hoe minder cellen er vernietigd worden.


Opdat de levensmiddelen goed zouden bevriezen, moeten ze in kleine porties, zo vlak mogelijk en snel ingevroren worden. De producten van Toppits® bieden de beste eigenschappen om optimaal te kunnen invriezen. Nu nog de inhoud en de datum op het Toppits®-zakje schrijven, en het invriezen is perfect. Om een goed resultaat te verkrijgen, mag de capaciteit van de diepvries niet overschreden worden. Meer informatie vindt u op het typeplaatje en in de gebruikshandleiding van de diepvries.

Vlees

Bij het invriezen van vlees is het belangrijk om te weten dat het vet ook in diepgevroren toestand met zuurstof reageert en bacteriën na het ontdooien weer actief worden. De houdbaarheid is bijgevolg onder andere afhankelijk van de graad van vermaling en het vetgehalte. Om individuele stukken vlees (zoals schnitzels, hamburgers, ...) later in porties uit de diepvries te kunnen nemen, moeten ze ook afzonderlijk ingevroren worden. Gekookte worst, gedroogde worst of ham kunnen prima in sneetjes of in blokjes ingevroren worden in Toppits®-diepvrieszakjes. De individuele porties worden het best van elkaar gescheiden door middel van bak- of boterhampapier. Daarna volstaat het ze kort te ontdooien of u kunt ze ook diepgevroren gebruiken in een soep, een ovenschotel of op een pizza. Gevogelte en grote stukken vlees kunnen voor de bereiding beter lichtjes of helemaal ontdooid worden. Om het dooivocht hygiënisch en goed te laten uitlekken, kunt u voor het ontdooien gebruikmaken van een zeef in de koelkast of een schotel met Toppits® Snackpapier® om het vocht op te nemen.

Vis

Bij vis geldt: hoe magerder de vis, hoe beter hij kan ingevroren worden in een diepvrieszakje van Toppits®. De vis moet keukenklaar zonder schubben of gefileerd ingevroren worden. Verse vis blijft langer vers in het vriesvak als hij vóór het invriezen in ijswater gedompeld, in vershoudfolie gewikkeld en dan in het diepvrieszakje van Toppits® ingevroren wordt. Ideaal om in te invriezen zijn gerookte vis en maatjes: gewoon uit de zak nemen en bij kamertemperatuur laten ontdooien.

Groenten

De soort en het oogsttijdstip zijn beslissend bij het invriezen van verse groenten. De weg van de oogst naar het Toppits®-diepvrieszakje mag niet te lang zijn. Blancheren voor het invriezen of niet? Het kort onderdompelen in kokend en vervolgens in ijskoud water kan de kleur, de smaak en de kwaliteit van de groente veranderen. Omdat geblancheerde groenten later sneller gaar zijn, moet de in het recept opgegeven bereidingstijd aangepast worden. Het koken gaat ook sneller als u verse kruiden (zonder stengels) in een Toppits® Zipper®-zakje invriest. Voor gebruik moet u het zakje met de diepgevroren kruiden gewoon tussen uw handen wrijven en dan kunnen de kruiden direct uit het Toppits®-zakje gestrooid worden.

Fruit

Klein fruit voelt zich goed in het vriesvak. Wist u bijvoorbeeld dat appelen en peren uitstekend in partjes ingevroren kunnen worden? Voor het invriezen in het diepvrieszakje kunt u het fruit desgewenst kort blancheren en goed droog deppen, zodat de oppervlakken niet met ijs bedekt worden tijdens het invriezen. Fruit met een hoog vochtgehalte bevriest het best als puree of compote. Als u bessen los op een barbecueschaal van Toppits® voorvriest, kleven ze nadien niet aan elkaar. Als ze eenmaal bevroren zijn, kunt u ze in een diepvrieszakje doen en later, zonder te ontdooien, verwerken in uw compote of saus.

Gebak

Zoet of hartig, in individuele porties of om te snijden: er zijn een paar zaken waarop u moet letten bij het invriezen en ontdooien van gebak. Een slagroomtaart kunt u het best in punten voorvriezen en dan weer samenvoegen in bijvoorbeeld een Maxi 8 liter diepvrieszakje met dubbele SafeLoc®-sluiting van Toppits®. Van gesneden brood kunt u later gemakkelijk een snede nemen, wanneer u voor het invriezen boterhampapier of aluminiumfolie tussen de sneden plaatst. Wat betreft ontdooien: Toast kan recht uit de diepvries in de broodrooster. Laat brood en broodjes eerst kort ontdooien en bak ze dan ca. 5 minuten krokant in de oven. Rauw cakedeeg laat u het best volledig ontdooien bij kamertemperatuur, alvorens het verder te verwerken.

Melk/melkproducten

Vetrijke melk en heel wat kaassoorten kunnen heel goed ingevroren worden. Hoe meer vet een melkproduct bevat en hoe minder vocht er in de kaas zit, hoe beter ze in de diepvries kunnen. Room en mascarpone kunt u bijvoorbeeld heel goed invriezen. Verse en zachte kaas of ook schimmelkaas worden meestal papperig als ze ontdooid zijn. Harde kazen als parmezaan en pecorino kunnen goed ingevroren worden en individueel geportioneerd worden als ze al geraspt zijn. Wanneer u voor het invriezen boterhampapier of aluminiumfolie van Toppits® tussen de sneetjes kaas legt en ze dan in een diepvrieszakje invriest, kunt u later afzonderlijke sneetjes uit de diepvries nemen.

Niet geschikt

Niet alles blijft goed of wordt beter als het ingevroren wordt. Bepaalde levensmiddelen zijn helaas niet geschikt om in te vriezen. Voorbeelden zijn producten die veel water bevatten, zoals sla, meloen, komkommer en tomaat. Ook niet geschikt zijn wijndruiven (worden zeer papperig) en bananen in de schil. Een rauw ei kan niet ingevroren worden, omdat het kapot zou springen, maar u kunt wel het eiwit en eigeel apart invriezen. Melkproducten als melk, zure room, pudding, yoghurt of ricotta eet u het best vers. Bij het ontdooien zullen ze anders korrelig of klonterig worden. Crème au beurre en schuimgebak zijn ook niet geschikt om in te vriezen. Ze worden dan waterig of taai.

Ontdooien

Het lichtjes of helemaal ontdooien van voedingsmiddelen moet zo voorzichtig mogelijk gebeuren. Bij het invriezen wordt de groei van micro-organismen gestopt, maar bij het ontdooien kunnen ze zich weer beginnen te vermeerderen naarmate de temperatuur stijgt. Hoe behoedzamer het ontdooien gebeurt, hoe beter. Dat kan zijn in de koelkast of in de stoomkoker. Ieder product heeft een plaats waar het het best ontdooid wordt. In de koelkast bij ca. 5 °C: vlees, gevogelte, brood. In de oven of in de keuken bij 20 °C tot 30 °C: gevoelige levensmiddelen als slagroomtaarten, koteletten, steaks. In de magnetron op de ontdooistand (neem de aanwijzingen van de fabrikant van de oven in acht): vlees, gevogelte, bakkerijproducten, fruit. In de stoomkoker bij 50 °C: vlees- en melkproducten. Grote stukken ontdooien sneller als ze op een aluminium schaal of in een ijzeren pan liggen. Het metaal geleidt de warmte en door het grote oppervlak komt het product meer in contact met de omgevingslucht. Kleinere producten kunnen ook goed in een diepvrieszakje met dubbele SafeLoc®-sluiting van Toppits® ontdooid worden in een koud waterbad. Verdrijf de lucht in dat geval uit het zakje en sluit het zakje volledig af. Belangrijk: dooivocht van vlees, vis en gevogelte moet altijd direct verwijderd worden.

Ontdooide levensmiddelen, met uitzondering van bereide gerechten, moeten snel verder verwerkt worden, zonder ze opnieuw in te vriezen.

Toppits®-tips omtrent vriesbrand

Wat is vriesbrand?

Als er lucht aan het bevroren voedsel komt of er temperatuurschommelingen optreden, kunnen bepaalde plaatsen uitdrogen. Dat doet zich vooral voor bij voedingswaren die veel water bevatten. Vriesbrand uit zich vooral in lokale, witte tot grijsbruine verkleuringen van het bevroren voedsel. Omdat deze verkleuringen eruitzien als verbrande plekken, wordt dit proces "vriesbrand" genoemd.

Wat zijn de gevolgen van vriesbrand?

Levensmiddelen met vriesbrand zijn noch bedorven noch schadelijk voor de gezondheid. Wel hebben deze plekken een andere consistentie en smaak bij de bereiding. Door de wateronttrekking komt het tot een denaturatie van de eiwitten en een oxidatie van de vetten en andere inhoudsstoffen. Dit doet afbreuk aan de verteerbaarheid, eetbaarheid en smaak van levensmiddelen.

Hoe kan men vriesbrand voorkomen?

Gebruik waterdampdichte verpakkingen die zo goed mogelijk aansluiten, zoals Toppits®-diepvrieszakjes, Toppits®-diepvrieszakjes met dubbele SafeLoc®-sluiting of Toppits® Zipper®-zakjes. Verpak de levensmiddelen indien mogelijk vlak. Verdrijf de lucht met de hand en sluit het zakje indien mogelijk luchtdicht. Bij zakjes met een sluiting is dat heel eenvoudig. Voor zakjes zonder geïntegreerde sluiting zijn sluitklemmen ideaal. Houd de vervoertijd kort en gebruik geschikte vervoermiddelen (bijv. koeltassen). Open de diepvries niet langer dan nodig, om temperatuurschommelingen te voorkomen. Vries de voedingsmiddelen in in toestellen die tot -18 °C gaan. Andere toestellen of vriesvakken zijn slechts geschikt voor het kort tot middellang bewaren van reeds bevroren levensmiddelen.