Homepage > Recepten > Recept voor het ultieme kerstbaksel: speculoos
print

Recept voor het ultieme kerstbaksel: speculoos

Geen december zonder speculoos. Ons voorstel: Bak je eigen kerstkoekjes!

Een december zonder speculoos? Dat kun je je toch niet voorstellen. Maak het dit jaar eens zelf, in
plaats van speculoosjes te kopen. In principe gebruik je namelijk een doodsimpel koekjesdeeg. Het
bijzondere eraan is natuurlijk het lekkere speculoosaroma, dat hoeven we niet uit te leggen. Ben je
dol op speculooskoekjes, maar kijk je als een berg op tegen het deeg uitrollen? Een kleine tip:
Toppits® Bakpapier schuift niet alle kanten op en rolt ook niet terug op. Dat bespaart je een hoop
hoofdpijn. In ons speculoosrecept lees je waarom.

Suggesties

Bereiding

Ingrediënten:

  • 300 g tarwe- of speltmeel
  • 150 g zachte boter of margarine
  • 75 g bruine suiker
  • 4 tl speculooskruiden
  • ¼ tl zout
  • ongeveer 4 el melk

Bereiding:

Stap 1:
Roer de droge ingrediënten door elkaar en meng daar vervolgens de boter of margarine doorheen. Als het
deeg te droog en broos is, kun je er wat extra melk bij gieten.

Stap 2:
Wikkel je koekjesdeeg in wat Toppits® Vershoudfolie en leg het in de koelkast. In het ideale geval laat je het
een hele dag trekken. Als je wat minder tijd hebt, is een paar uur ook genoeg. Let op: Je hoeft de vershoudfolie
naderhand niet weg te gooien, maar je kunt hem voor een volgend baksel of zelfs om etensresten mee af te dekken!

Stap 3:
Leg vervolgens wat Toppits® Bakpapier op een vlak werkblad. Dankzij de antislip onderkant kun je je deeg
gewoon over het papier uitrollen. En je hoeft ook geen meel te gebruiken, dat normaal gesproken over je hele
keuken wolkt. In deze stap moet het deeg ongeveer 5 centimeter dik zijn.

Stap 4:
Nu kun je de gewenste speculoosvorm uit het koekjesdeeg uitdrukken. Het leuke hieraan: dankzij de anti-stick- structuur van ons Toppits® Bakpapier blijven de deegresten namelijk niet aan het papier plakken. Zo kun je ook al het deeg dat over is gewoon van het bakpapier af halen en de koekvormpjes met papier en al op de
bakplaat leggen. Het gaat daarbij niet kapot en vervormd ook niet. Zo kun je zorgeloos genieten van perfecte koekjes.

Stap 5:
Bak je speculoosjes op 180°C (boven-/onderwarmte) 8 à 10 minuten in de oven.
En klaar ben je met je kerstkoekjes!

Onze Toppits® tips:
1. Je kunt deze ingrediënten ook vervangen door vegan alternatieven zoals vegan boter of plantaardige
melk.
2. Voor de optimale smaak is het belangrijk dat je speculooskruiden bestaan uit kaneel, kardemom,
geraspte citroenschaal, kruidnagels, nootmuskaat, gember of pimet.

Gelijkaardige recepten

Te veel polenta? Nog nooit van gehoord. Als je het in lekkere friet omtovert, smaakt maïsmeel morgen minstens zo lekker als vandaag.

Weg met voedselverspilling. Hier is het perfecte recept voor de herfst voor jou met 0% afval.

Low Carb Crackers 25.09.2019

Gewoon zo of met een lekkere dip – dit krokante gebak smaakt altijd!